18 september 2014

Op 22 mei waren we met het werkgeversnetwerk SAM (samenwerken) te gast bij de GGzE.
Cony Bödeker, manager P&O, gaf een introductie over de GGzE als organisatie, het gevoerde HR beleid en nam ons mee in de
Planetree visie van waaruit deze prachtige organisatie haar opdracht uitvoert. En nu is het zover, alle inspanningen worden beloond: de GGzE is klaar om het Planetree label in ontvangst te nemen.
Proficiat!

Gisterenavond is in de Verenigde Staten besloten dat GGzE, als eerste GGZ-instelling van Europa in zijn geheel, klaar is om het Planetree-label te ontvangen. Dit internationale label is een erkenning voor het bieden van mensgerichte zorg; mensgerichte zorg voor de cliënt en zijn naasten maar óók voor de medewerkers en de samenleving. Medio oktober, op het internationale congres in Chicago, krijgt GGzE het label uitgereikt.
Vijf jaar geleden heeft GGzE de Planetree-visie op zorg omarmd. In het begin klonken de geluiden “Mensgerichte zorg? Dat doen we toch al?”. Maar al snel werd duidelijk dat Planetree het verschil maakt; het verschil tussen willen en doen. Cliënten, naasten, medewerkers en de omgeving worden actief betrokken bij de zorg en bij het verbeteren er van. En de cijfers liegen er niet om. Het aantal gegronde klachten is gedaald met maar liefst 52%. Het aantal separaties daalde met 29%. Inmiddels werken er 43% meer vrijwilligers bij GGzE. Het ziekteverzuim onder medewerkers is gedaald en de omzet is gestegen. Maar bovenal … is de tevredenheid van cliënten en medewerkers gestegen!

Planetree is in 1978 opgericht door Angelica Thierot. Haar droom was zorginstellingen om te vormen tot organisaties waarin het beste van een hotel, een ziekenhuis en thuis samenkomen. Als beeldmerk koos ze de plataan, in het Engels ‘Planetree’. Planetree staat voor betere zorg in een helende omgeving, voor meer werkplezier en betere kwaliteit tegen dezelfde kosten.
Het is een internationaal toonaangevend concept met zeer hoge standaarden. De eisen waar je aan moet voldoen om het label te behalen, zeggen meer over daadwerkelijke uitkomsten dan bij andere vormen van certificering. Je meet namelijk datgene wat de mensen écht waarnemen. Het afvinken van administratieve lijstjes en het afgevinkte niet waarmaken in het persoonlijk contact horen er bij Planetree dus niet bij. De cliënt krijgt hiermee écht een stem.